Kezdődik a lomtalanítás: íme néhány fontos információ!

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu - olvasó)

Kezdődik a lomtalanítás a kerületben: idén július 22. és augusztus 2. között lehet a lomokat kihelyezni, melynek elszállítására a következő napon kerül sor.

Az FKF arra kér mindenkit, hogy a tájékoztató anyagokban leírtak szerint, kizárólag a megjelölt napokon 18 óra után helyezzék ki feleslegessé vált holmijaikat, hogy elkerülhető legyen a rendetlenség az utcákon!

A lomtalanítással kapcsolatban az FKF Zrt. honlapján, valamint a 0680/353-353-as ingyenesen hívható zöld számon lehet tájékozódni.

NE helyezzetek ki a háztartásokban naponta képződő hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, veszélyes hulladékot, építési törmeléket, gumiabroncsot, zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű), szénport, hamut, földet, elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot, gépjárműroncsot.

A lomokat a lakóházak előtti, a gyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre tegyétek, de ne az úttestre, mert akadályozhatják a forgalmat, illetve balesetet okozhatnak!

A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok átvételére az elszállítás napján (a kikészítést követő napon) ideiglenes gyűjtőpontok létesülnek. A gyűjtőpontokon leadható veszélyes hulladékok: sütőolaj és göngyölegei, festékmaradék és göngyölegei, olajos műanyag flakon, oldószerek, higítók, növényvédőszerek, akkumulátor, szárazelemek, elektromos és elektronikai hulladék, gumiabroncs, szórópalack, fénycső, gyógyszerhulladék. 

A veszélyes hulladékok elszállítására a következő napokon kerül sor a megadott helyszínekről:

  • július 22. vasárnap Ikarus téren, a Margit utca 139-cel szemben lévő közterületen
  • július 23. hétfő Piros rózsa utca - Bányai Elemér utca sarkán lévő közterületen
  • július 24. kedd Újszász utca 50-nel szemben lévő közterületen
  • július 25. szerda Diósy Lajos utca 28., (a volt szelektív gyűjtő helye)
  • július 26. csütörtök Bugac téren lévő közterületen
  • július 29. vasárnap Baross utca - Szlovák út sarkán, a zsákutcában lévő közterületen
  • július 30. hétfő Bugac téren lévő közterületen
  • július 31. kedd Körvasút sor - Csömöri út sarok, a felüljáró alatti közterületen
  • augusztus 1. szerda Budapesti út 147. számmal szemben lévő közterületen
  • augusztus 2. csütörtök Körvasút sor - Csömöri út sarok, a felüljáró alatti közterületen
A hulladéktörvény szerint  a lomtalanításra kihelyezett tárgyak elvitele lopásnak számít, mert a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el. Ha az FKF Zrt.-t ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve követik el, az elkövető akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. A kisebb értékre (50 ezer és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek.
 
A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető. A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint.
 
A közterület-felügyelők tettenéréskor a szabályszegőt feltartóztathatják vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedik: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?