Szombaton megnyitja kapuit a rákosszentmihályi víztároló

Oszd meg másokkal!

Desktop
A víztároló (forrás: Fővárosi Vízművek)
Március 22-én, a víz világnapján a rákosszentmihályi medencéhez várja a látogatókat a Fővárosi Vízművek. Szombaton immár huszonkettedik alkalommal emlékeznek meg világszerte a víz világnapjáról.
 
"Az idei év jelmondata, a „Víz és energia” számunkra különösen fontos, hiszen néhány nappal ezelőtt nyerte el Társaságunk az Energiatudatos Vállalat címet. A jelmondat a víz és az energia együttélésében betöltött szerepünkre utal, szembesítve minket és a jövő generációit a tartalékok kérdésével. A Fővárosi Vízművek 2 millió ember ivóvíz-szolgáltatójaként felelősséget érez a következő nemzedékek iránt, legyen szó akár ivóvízbázisaink megóvásáról, akár a tudatos energiafelhasználásról. Számunkra az is fontos, hogy mind többen megértsék: valóban jövőnk és gyermekeink jövője a tét" - írja a Fővárosi Vízművek beharangozójában.
 
A társaság idén egy valódi különlegességet kínál az ivóvíz, a vízszolgáltatás iránt érdeklődőknek: sok-sok év után ismét megnyitja kapuit a rákosszentmihályi víztároló medence. Csak kevesen tudják, hogy az építészeti megoldásainak is köszönhetően híressé vált Gruber József medence előtt már építettek zongora formájú medencét a Fővárosban. A XVI. kerület egyik meghatározó épületegyüttese a Budapesti úti, hatalmas gondozott parkkal körülvett, 1972-ben épült rákosszentmihályi gépház és a hozzá tartozó 10 ezer köbméteres víztároló medence. 
 
Ez a medencetípus a legelső kísérleti építmény Magyarországon, melynek építési tapasztalatait a gellérthegyi létesítmény építésénél hasznosították. A szomszédos gépházhoz csatlakozó hálózatról kapja a vizet a mátyásföldi és a ferihegyi gépház is, melyek a magasabb hálózati nyomást igénylő területek (Mátyásföld, Rákoshegy) zavartalan vízellátását biztosítják. 
 
A medencelátogatás során szakmai előadások keretében ismertetik meg a látogatókat a főváros ivóvízellátásával, a rákosszentmihályi telep pedig valóságos vízi várossá alakul ezen a napon. Mindenki megtalálhatja az életkorának és érdeklődésének leginkább megfelelő programot: a legkisebbeket vízfestéssel várják, a nagyobbak valódi szerelvényeken próbálhatják ki, mennyire válnának be vízművesnek, és munka közben kaphatnak ízelítőt munkagépek és műszerpark működéséről, így a vízveszteség-elemző mérőkocsiról is. Aki pedig a harcművészetek, az önvédelmi sportok iránt érdeklődik, testközelből bizonyosodhat meg a Fővárosi Vízművek Fegyveres Biztonsági Őrségének felkészültségéről. Vízkóstoltatás, vízíz-teszt, víz-kvíz, vizes fejtörők és vizes ajándékok teszik teljessé a programot - írja a Fővárosi Vízművek.
 
A programon március 22-én 10 és 16 óra között vehetünk részt. Cím: Budapesti út 51.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?