Budapest legrégebbi evangélikus temploma Cinkotán látható

Oszd meg másokkal!

Desktop
Ilyen volt a templom régen (fotó: cinkota.lutheran.hu)

A cinkotai evangélikus műemlék templom, mely a margitszigeti apácák egykori birtokán épült, a főváros legrégibb evangélikus temploma. Alapítása I. (Szent) István nevéhez fűződik, aki minden 10 falu számára egy templom építését rendelte el.

1074-ben már állt az első - kerek - templom a helyen. A területet mint lakatlan földet 1259-ben szerezte meg a margitszigeti apácakolostor, melyet betelepítettek, és egyik legjövedelmezőbb birtokukká fejlesztettek. Az itt álló kerek templomot a XII-XIII. század fordulóján átépítettek téglalap alakú hajóval és félkörös szentéllyel.
 
A tatárjárás során megrongálódott épületet a XIV. században meghosszabbították, eléje tornyot emeltek. Ezt a XV. században újabb átalakítások követték. Az időközben a reformátusok használatába került templom ebben a formájában állt a XVII. század végéig. Az 1686-ban visszavonuló törökök a falut feldúlták, mely így elnéptelenedett.

Az 1699-ben betelepített zömében szlovák evangélikusok 1709-ben rendbe hozták az épületet, s mivel Cinkota gondozta Fóttól Pestig a környék evangélikusságát, szükségessé vált a templom bővítése. A terveket 1775-ben Jung József pesti építő-, és Hacker József ácsmester készítette el. Az épület ekkor nyerte el mai formáját, felszentelése 1776-ban történt.

1874-ben renoválták, felújították az épületbelsőt. Új csillárt, orgonát vettek, fásították a templom környékét. 1921-ben a torony barokk sisakját hegyes, gótikus vonalúra cserélték. A II. világháború során az ablakok elpusztultak, a tető beszakadt. 1948-ra felújították, az 50-es évek végén belső terét díszes festéssel látták el.

A templom kertjében találhatjuk a régi cinkotai temető maradványait. Ide temették Petőfi Sándor nagybátyját, Hrúz Ádámot, és nagyapját, Hrúz Jánost is - olvashatjuk a templom történetéről.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?