Ólmozott víz: vizsgáltasd be, ingyen van

Oszd meg másokkal!

Desktop
Ez itt egy valódi római ólomcső, ilyet valószínűleg nem találtok a falban
Ez itt egy valódi római ólomcső, ilyet valószínűleg nem találtok a falban

Az ólom mérgező nehézfém, egészségkárosító hatása ma már ismert: többek között számos idegrendszeri problémát okozhat, figyelem- és viselkedészavart, hallásproblémákat, vesekárosodást, IQ-csökkenést, növekedési zavarokat. Viszont relatív olcsó (volt régen), könnyen megmunkálható, így már a rómaiak is használták a vízvezetékeikben. És nem tudták, mitől halnak korán.

A használatát viszont csak a hetvenes években tiltották be, így nem kell ahhoz százegynéhány éves házban laknod, hogy veszélyes legyen az ivóvized. Lehet, hogy eszedbe se jut, mert a lakásban már régen felújították a csőhálózatot - de ez nem jelenti azt, főleg a régebbi házakban, ahol sokszobás "nagypolgári" lakásokat szabdaltak szét, néha lehetetlen megoldásokkal - hogy a felszálló vezeték egy része ne legyen még régi, ólom.

Alább azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) által készített térképet láthatjátok, ami a csapvíz ólomtartalmának kockázati szintjét mutatja a KSH 2011. évi népszámlálásból származó épületkor adatok alapján.

Ingyen bevizsgáltathatod az ivóvizedet (amíg a költségkeret tart, és jelenleg tart még): az ÁNTSZ felhívását és tájékoztatóját itt találod. És érdemes meglépned: eddig beküldtek már vagy 2700 vízmintát az NNK, és a beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek (ehhez azt is tudnod kell, hogy ha "kifolyatod" a csapot, kevesebb ólom lesz a vízben. De hát ez se a környezetnek, se a pénztárcánknak nem jó megoldás.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek