Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezetközpont - Cinkotai Tájház

1164 Budapest, Batthyány Ilona u. 16. | +36-1-604-8342 | http://www.helytortenet16.hu
Desktop

2016 márciusában alakult meg a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezetközpont. Az intézmény ars poetikája múltunkat, gyökereinket kutatni, feltárni, ápolni és átadni gyermekeinknek. Sajátossága, hogy három helyszínen három arculattal rendelkezik. A mátyásföldi villanegyed, a cinkotai parasztporta és az árpádföldi emlékhely mégis mind a miénk, kerületieké.

A mátyásföldi székhelyen továbbra is folynak a már évtizedes helytörténeti kutatómunkák, kiadványok szerkesztése, kiállítások rendezése. Ezen túl a hely szelleméhez illő rendezvényeknek ajánljuk szabad termeinket. A kiállításon a XVI. kerület elődtelepüléseinek hivatalos iratai, térképei, híres egyéniségeinek fotográfiái láthatóak. Iskola-, sport-, sajtótörténeti tárlók mutatják be az elődök történelmét. Az érdeklődők megtekinthetik az intézmény gazdag képeslapgyűjteményét, valamint a területünkön fellelt régészeti emlékekből is ízelítőt kaphatnak. A gyűjtemény számítógépre feldolgozott írásos és képi anyaga remélhetően a közeljövőben kutatható lesz. Az állandó kiállítás mellett időszakos kiállítások rendezésére is lehetőség van, az Írás-kép Galéria képzőművészeti és helytörténeti időszakos kiállításokat fogad.

Az intézmény telephelye a Cinkotai Tájház. Feladata a régi cinkotai paraszti emlékek ápolása, gondozása, átörökítése. Itt a vendégek megtekinthetik a régi parasztházat, amely tájházként látogatható. A kert és a fedett színek kerti mulatságoknak, szabadtéri rendezvényeknek, kemencés, üstös sütés-főzésnek adnak helyszínt. Vendégeinket szeretettel várjuk saját rendezésű programjainkra. Igény szerint a Tájház kertje privát eseményekre is bérelhető.

A Tóth Ilonka Emlékház az 1956-os forradalom és szabadságharc után mártírhalált halt fiatal orvostanhallgató szülőházában kerül kialakításra. A forradalom 60. emlékéve alkalmából ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit 2016 októberében. Az Emlékház rendeltetése nemcsak emléket állítani a mártír Tóth Ilonának, hanem az elmúlt évtizedek megpróbáltatásai után okulásul szolgálni a következő generációnak.

Nyitvatartás:

Előzetes bejelentkezés szerint látogatható.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.