Polgármester-választás: Nemes Gábor beleszólást kérne az Ikarus-telep hasznosításába – íme az ellenzéki összefogás jelöltjének programja!

Nemes Gábor (forrás: DK)

A 16. kerületben hárman mérkőznek meg az októberi választáson a polgármesteri címért: Kovács Péter a kormánypárt jelöltjeként, Nemes Gábor az ellenzéki összefogás színeiben, míg Schaffer Viktor a Civil16 Egyesület jelöltjeként.

Mindhárom jelölt programját be szeretnénk mutatni oldalunkon. Most elsőként Nemes Gábor programját olvashatjátok (beérkezési sorrendben tesszük őket közzé és a polgármesterjelöltektől kapott szövegen nem változtattunk semmit):

Nemes Gábor: Bebizonyítom, hogy a demokrácia nem csupán vízió

„Nem felejtem el, honnan jöttem, és tudom, hova tartok”

Korábbi szakszervezeti vezetőkén polgármesteri programomat is személyes ars poeticámra, valamint a kerületben élők igényeire építettem: egymás iránti tisztelet, az emberi értékek megbecsülése, az elesettek megsegítése, a családok és nyugdíjasok támogatása. Amennyiben polgármesterként lehetőségem lesz rá, ezeket az alapértékeket szem előtt tartva és a megosztó gyűlölködést száműzve minden eddiginél nagyobbat lépünk előre az itt lakók életminőségének javításában.

Főbb terveim:

  • Szüntessük meg a dugókat a HÉV szintbéli kereszteződéseinél! Ez a pár kilométernyi XVI. kerületi szakasz ugyanis kettévágja a kerületet, s az átkelőknél állandósult forgalmi dugók megmérgezik az itt lakók, erre autózók mindennapjait. Egykori BKV-s szakszervezeti vezetőként és korábbi buszsofőrként is tudom: a jó közlekedés – legyen az közúti vagy közösségi forma – közvetlenül befolyásolja a mindennapjainkat, ezért polgármesterként az első érdemi tennivalóim között lesz a hálózat teljes átvilágítása, újratervezése, s átalakítása ott, ahol szükséges. Ráadásul a gödöllői HÉV XVI. kerületi szakaszának föld alá süllyesztéséhez egy egészen friss ígéret szerint közvetlen EU-s támogatást is lehet majd kérni. A közvetlen pályázati lehetőséget olyan politikai eredménynek is tartom, amely alapjaiban megváltoztatja a kerületek függőségét a kormánytól.
  • Panelprogram. A panelházak szigeteléséhez is szinte azonnal kérnék EU-s támogatást. Családok ezrei élnek ugyanis a kerületben is panellakásokban úgy, hogy sehonnan nem kapnak pénzügyi segítséget az épületek korszerűsítéséhez, a szigetelés megoldásához. Igaz, a jelenlegi képviselőtestület a közelmúltban összesen 30 millió forintos pályázható támogatást hagyott jóvá, ám ez az összeg csepp a tengerben, egyetlen épület szigetelésére sem elég. 
  • Legyen kimagaslóan jó az egészségügyi ellátás a kerületben! Az egészségügyben a legsúlyosabb problémát ma a szakember és a korszerű eszközpark hiánya jelenti, ami generálja a többi megoldandó gondot is. Ezeknek a problémáknak a megoldására nagy gondot fordítunk. keresztül és vállalkozói felajánlásokból kívánjuk megvalósítani. Számos javaslat mellett CT- és MRI-berendezést, valamint defibrillátorokat vásárolunk majd, hogy az itt élőknek ne kelljen hónapokig várakozniuk a fontos vizsgálatokra. Az új kezdeményezéseinkhez szükséges plusz anyagi források előteremtését pályázatokon keresztül és vállalkozói felajánlásokból kívánjuk megvalósítani.
  • Tisztázzuk az Ikarus-telep tulajdoni helyzetét, beleszólást kérünk a hasznosításba, csak olyan tevékenységet engedünk be a telepre, amellyel a többség egyetért. Kikérjük a kerületi lakosok véleményét. Hozz egy emléket! néven pedig mozgalmat indítunk, s megkezdjük az Ikarus múzeum létrehozását.
  • Vegyük vissza az oktatást! - a közoktatási törvény módosítását kezdeményezzük. Csak így tudjuk újra a kerületben tanulók igényéhez, adottságaihoz és a szülők elvárásaihoz igazítani az oktatás módját, színvonalát. Ez a program egyedül nem fog menni, ezért több kerülettel összefogva harcolunk majd a közös megvalósításért, s a közoktatási törvény megváltoztatásáért.
  • Átlátható és demokratikus önkormányzati működést ígérek. Nemcsak lehetőséget teremtek rá, de el is várom, hogy az itt élők szóljanak bele a kerület vezetésébe. Senkit sem fogok arra ösztönözni, hogy a hatalmat szolgálja, mert hiszem: a hatalomnak kell kiszolgálnia az itt élőket. Az önkormányzatiság lényege a demokrácia. Bebizonyítom, hogy ez nem csupán egy vízió, s nem csak egy üres szó, aminek az értelmét a jelenlegi hatalom erőnek erejével kimosta az agyunkból. Az a célom, hogy az önkormányzatiság fogalma értelmes, tiszta tartalommal töltődjön fel, s az itt élők közösségét szolgálja.
Mit szólsz hozzá?