Mátyásföld 125 éves

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)

Mátyásföld 125 éves jubileumi ünnepségére vár mindenkit az Erzsébetligeti Színház december 10-én, hétfőn délután 5 órakor. Az ünnepségen kerül sor Lantos Antalnak, a Corvin Helytörténeti Klub elnöke Mátyásföld története című könyvének a bemutatójára is. Ünnepi köszöntőt mond Csomor Ervin alpolgármester, közreműködnek a Táncsics Mihály Általános Iskola tanulói.

Mátyásföld 1887-ben alakult meg. Ebben az évben Kunkel Imre, a Fővárosi Központi Tejcsarnok alapítója vadászaton vett részt Beniczky Gábor cinkotai földbirtokosnál, és megtetszett neki a vadászterület mátyásföldi része, így megvásárolta a területet 65 krajcár / négyszögöl áron.

Még 1887-ben Kunkel Imre barátaival érdekközösséget szervezett, így alakult meg a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete, mely később Ómátyásföldnek nevezett nyaralótelep alapítása érdekében szerződést kötött Beniczky Gáborral további 75 hold megvételére.

Az Egyesület 1891-ben vásárolta meg a parkerdő ma Erzsébetligetnek nevezett részét. Mátyásföld fejlesztésében nagy szerepet vállalt Paulheim József építész, egyesületi tag, aki igen sok közületi intézmény létesítését indította el és anyagilag támogatta: az elemi iskola, parkszálló építése, kibővítése, fürdőtelep kiépítése fűződik a nevéhez.

Mátyásföld további fejlődését nagyban befolyásolta, hogy 1915-ben megépült a Magyar Általános Gépgyár által kezdeményezett repülőgépgyár és repülőtér, mely körülbelül 1200 munkást foglalkoztatott. 1918. július 4-én erről a repülőtérről indult meg az első Budapest-Bécs közötti polgári légijárat. Néhány évtizedig ez volt a főváros legnagyobb reptere.

Az 1920-as évek végére Mátyásföldnek 1200, Új-Mátyásföldnek 1800 lakosa volt, így felmerült az önállósodás gondolata. A település 1933. január 1-jéig Cinkotához tartozott, majd vált önálló nagyközséggé - olvashatjuk a wikipedia.org oldalán.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?