Óvodai gyerekbántalmazás: a szülők minden követ megmozgattak, hogy igazukat bizonyítsák, mindhiába

Oszd meg másokkal!

Desktop
Gyerekbántalmazással vádoltak meg egy XVI. kerületi óvodát 2017-ben. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomozott akkor - láthattuk az RTL Klub Híradójában.

A szülők végigjártak minden hivatalos utat a történtek miatt: az óvodavezetőhöz fordultak, majd a jegyzőhöz, a polgármesterhez, a bírósághoz, a rendőrséghez és az ügyészséghez. Végül Székely László alapjogi biztoshoz is eljutottak, aki jelentésben reagált az esetre:

"A gyermekek intézményi, iskolai-óvodai bántalmazása súlyos jogsértés, alapjaiban kell megváltoztatni azt a gyakorlatot, amely az ilyen magatartást eltűri, az esetek kivizsgálását halogatja, megszünteti" - írta az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala.

A szülők azzal a panasszal fordultak hozzá, hogy az óvónők a kertvárosi óvodában megalázták, lelki bántalmazásnak tették ki a gyereküket, rendszeresen kiabáltak vele, butának nevezték. Egy általuk felkért igazságügyi pszichológus szakértői véleménye szerint ettől a gyermeknek székletürítési problémái lettek, és mindez oda vezetett, hogy már nem is beszélt az óvónőkkel.

Hiába fordultak azonban a hatóságokhoz, a végén még a gyámügy velük, a szülőkkel szemben indított védelembe vételi eljárást.

Az ombudsman jelentésében leszögezte: az óvoda jelentős késedelemmel, egyeztetés nélkül fogalmazta meg válaszát. Ezzel sérült a panaszos szülők tisztességes eljáráshoz való joga.

A fenntartó képviseletében eljáró jegyző a kérelmet nem annak tartalma szerint bírálta el, nem tisztázta a tényállást, a számára előírt határidőket nem tartotta be, és nem tájékoztatta a panaszost a jogorvoslat lehetőségéről sem.

A bíróság pedig épp az alakszerű fenntartói döntés hiánya miatt utasította el a szülők kérelmét, így ez a jegyzői mulasztás megfosztotta a panaszosokat attól, hogy bírósági úton támadják meg az óvoda sérelmezett gyakorlatát.

A szülők feljelentést is tettek kiskorú veszélyeztetése miatt a rendőrségen, ott eljárást is indítottak, ezt azonban később lezárták.

Ez ellen panasszal fordultak az ügyészséghez, ahol bűncselekmény hiányában szintén lezárták az ügyet, arra hivatkozva, hogy hiányzott a bűncselekmény megvalósulásához szükséges súlyos kötelezettségszegésre utaló magatartás. A lelki bántalmazás ugyanis nem számít annak. Az ügyészség viszont jelzett a gyámhatóságnak, akik erre eljárást indítottak a szülők ellen. 

Székely László felhívta a figyelmet arra, hogy kiskorú veszélyeztetésének bűntettét a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles azon személy valósítja meg, aki feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. Az eljáró hatóságok azonban nem tekintik súlyos kötelezettségszegésnek a lelki bántalmazást, a megalázó bánásmódot.

A gyermekek teljesen védtelenek az elkövető pedagógusokkal szemben, a nyomozás megszüntetése pedig azt az üzenetet hordozza, hogy ezekkel a cselekményekkel az állam eleve nem is kíván érdemben foglalkozni, a szülő fellépésének nincs következménye - olvasható a jelentésben.

A problémák megoldása érdekében Székely László  a legfőbb ügyészhez fordult és kezdeményezte, hogy tekintsék át a szabályozást - írja a 444.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?