Szoborba öntött zene

Oszd meg másokkal!

Desktop
(Todoroff Lázár fotója)

Kicsit irigylem a kerület lakóit. Terein, közintézményeiben több mint egy tucat olyan köztéri alkotás látható, melyeket R. Törley Mária szobrászművész készített. Nem tudom, egy-egy olvasó hány alkotást tud felsorolni? Tudják-e, hogy a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett szobrász nem csak a kerület díszpolgára, hanem többek közt a Magyar Örökség ezüstkönyvében szereplő képzőművész.

R. Törley Máriával a zenéről, a szobrászatról, a Törley Szalonról és a díszpolgárságról beszélgettünk.

 

  • Az emberekben a szobrász általában férfiként jelenik meg. Ezt szoktuk meg tanulmányaink során. A nőket inkább keramikusként képzeljük el.

 

  • Ez butaság. Miért ne lehetne egy nő szobrász, ha mondanivalóját kőben, bronzban tudja csak elmondani. Természetesen vannak olyan „munkafolyamatok”, amik férfierőt, társat kívánnak. Ez a férfi szobrászoknál is így van. A jó szobor minősíti a művészt és nem a női volta.

 

  • Szakrális, a zene, és a remény szobrászának is szokták Önt nevezni. Ön egyszerűen „csak” figurális szobrásznak tartja magát.

 

  • Az igazi művészetben benne van az Isten. A hitem megnyilatkozását szakrális tematikájú plasztikáim jelentik. Békétlenség helyett nyugalmat, gyűlölködés helyett szeretetet, a jövőtől való félelem helyett az Istenbe vetett bizalmat szeretném közvetíteni. A zene állandó kísérője életemnek. Férfi és nő fejű hangszereim táncolnak, udvarolnak egymásnak. A zene plasztikai megfogalmazása alkalmat ad a humor kifejezésére is. 

 

  • A zene szeretete hívta életre 1994-ben a mára fogalommá vált Törley Szalont?

 

  • Nem egészen. A zene és a képzőművészet szeretete, az őszinte beszélgetés igénye hozta ide művész barátainkat. Fokozatosan alakult ki, hogy „megleptük egymást” egy- egy zenei irodalmi „produkcióval”. Ebből alakult ki aztán a szalon jelenlegi formája. Művész barátaink mellett folyamatosan lehetőséget kaptak a tehetséges tanítványaik is a bemutatkozásra.

 

  • Mit jelent Önnek a díszpolgárság?

 

  • A díszpolgári cím az emberek megbecsülését, szeretetét jelenti nekem. Független az aktuális politikától.

Az elismerések ugyan nem minősítik a művészt, de mégiscsak igazolják, hogy amit létrehoz, az nem hiábavaló.

 

  • Jó ideje politikai csatározásokra ad okot Tormay Cécile neve. A múlt évben felavatott mellszobrot Ön készítette.

 

  • Barátaim óvtak a felkérés elfogadásakor. Sok mindent elolvastam róla és tőle. Egy szép, szomorú, hazájáért aggódó asszonyt akartam ábrázolni. Azt hiszem ez sikerült is.

(sztorma)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?